Am fost numit în Parohia Giroc pe data de 1 martie 2013 și una dintre primele persoane pe care am avut bucuria să le cunosc în noua parohie a fost chiar domnul primar Iosif-Ionel Toma. Întâlnirea am avut-o chiar în Primărie și prima impresie pe care mi-a făcut-o în acel moment a fost aceea că am întâlnit un om implicat total în tot ceea ce înseamnă comunitatea giroceană, începând cu problemele administrative ale Primăriei, cu implicarea la nivelul școlii, dar și susținerea totală pentru biserica în care a fost botezat și în care a fost  cununat, el fiind fiu al Girocului.

Așadar, încă de la începuturile colaborării noastre, pentru că am avut o colaborare cu foarte multe rezultate, benefice pentru întregul Giroc, am descoperit că domnul primar era membru activ al corului bisericii noastre, nelipsind de la Sfânta Liturghie, din cafasul unde, împreună cu ceilalți coriști, dădea răspunsurile liturgice. De asemenea, alături de domnul primar am reușit să întreprindem nenumărate activități religios-culturale, precum Festivalul de colinde «Cu noi este Dumnezeu», arhicunoscutul Festival «În glas de toacă», care s-a ținut în fiecare an în marțea din Săptămâna Patimilor, concerte corale în biserică, serbările de Crăciun ale bisericii de Crăciun, activitățile de Hram, deschiderile de Rugi și alte evenimente pe care le-am săvârșit și le-am susținut împreună de fiecare dată. Mai mult decât atât, unul dintre primele gânduri pe care le-am descoperit când m-am întâlnit cu domnul primar fost acela de a ridica o biserică mai mare și încăpătoare pentru a asigura nevoia girocenilor de a se ruga într-un lăcaș de cult mult mai spațios decât cel pe care îl aveam, deoarece acesta era foarte mic – monument istoric, din anul 1759 – și nu mai asigura spațiul necesar pentru toți credincioșii care începuseră să vină în biserica noastră, mai ales că Girocul s-a extins continuu în ultimii zece ani.

Ca moment marcant de implicare totală a domnului primar a fost hotărârea de a începe lucrările la noua biserică, Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”. Domnul primar ne-a susținut atât pe partea de proiect, de acte, dar și implicare în ceea ce reprezenta susținerea Consiliului Local și a Primăriei Giroc pentru lucrările ce s-au desfășurat la noua biserică. Bineînțeles, nu vorbesc doar de implicarea financiară, ci și de implicarea fizică, pentru că ceea ce va rămâne în istoria Girocului este faptul că în momentul în care s-a turnat fundația bisericii celei noi domnul primar, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan și de preotul paroh, am stat de dimineață, de la primele ore, și până noaptea târziu, atunci când s-a încheiat turnarea. Așa cum spuneam, domnul primar ne-a fost mereu alături, a susținut această biserică și tot ceea ce a însemnat nevoile atât financiare, cât și de sprijin logistic și sufletesc pentru biserica noastră.

Această pierdere pe care o suferim cu toții se reflectă în tot ceea ce probabil vom trăi de acum înainte. Însă, am credința că această Casă a Lui Dumnezeu pe care am zidit-o împreună aici nu va rămâne fără ziduri în Împărăția Lui Dumnezeu pentru cel ce a fost domnul primar dr. Iosif-Ionel Toma.

Aș vrea să adresez un gând de mângâiere și de condoleanțe în primul rând familiei, care i-a fost alături până în ultima clipă a vieții sale pământești, apoi tuturor celor care l-au cunoscut și, totodată, mulțumiri pe această cale din partea Bisericii Ortodoxe din Giroc pentru faptul că ne-a fost mereu alături, necondiționat, pentru că și-a dedicat gândurile și energia, pe lângă problemele administrative și de dezvoltare ale Girocului, și bisericii de care oamenii au atâta nevoie pentru a se ruga. Cu siguranță, va rămâne în veșnica pomenire a acestei biserici noi, așa cum se pomenește la Sfânta Liturghie, pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș. Dumnezeu l-a învrednicit să devină ctitor de biserică și le mulțumim Bunului Dumnezeu și domnului primar pentru toate câte s-au făcut și pentru toate câte se vor face.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace în Împărăția Cerurilor, iar familiei îndoliate să-i dăruiască Dumnezeu putere și tărie, spre a trece cu bine de această încercare.

Marius Șonea, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe Giroc

Aveți o întrebare?