Parohia ortodoxă română Giroc
Biserica Sf. Dimitrie
Parohia ortodoxă română Giroc
Biserica Sf. Dimitrie

In ziua de 16 februarie 2019 se implinesc 7 ani de cand sufletul preotului Iosif Gaita a trecut la Domnul. Aceasta zi ramanand pentru comunitatea parohiei Giroc o zi de rugaciune si recunostinta.Fiul al satului Giroc, preotul Iosif Gaita a slujit Biserica Lui Hristos cu timp si fara timp.In ziua de Florii a anului 1955 a fost hirotonit diacon in Catedrala Mitropilitana din Timisoara iar in luna decembrie a aceluiasi an a primit si Sfanta Taina a preotiei prin punerea mainilor a Inaltpreasfintitului parinte Vasile Lazarescu Mitropolitul Banatului.Aceste doua momente din viata sfintiei sale nu le-a uitat pana la ultima sfintiei sale.Cu drag isi aducea aminte ca din toata promotia de absolventi ai facultatii de teologie din Sibiu doar doi au ales in acei ani greu de dictatura comunista sa slujeasca Biserca. Mai intai a fost randuit  sa fie preotul Parohiei Milcoveni din Episcopia Caransebesului unde a consolidat viata bisericeasca. Isi amintea cu bucurie spunandu-mi: eram tanar iar in sat au ramas doar batranii si o preoteasa vaduva la care am fost cazat datorita faptului ca locuinta parohiala a fost distrusa de rusi in al doilea razboi mondial iar la plecarea mea de acolo peste zece familii m-au urmat la Giroc, aici putand familiile sa traiasca mai usor. Din anul 1958, a venit in Parohia din Giroc unde timp de 44 de ani a adus "Cerul pe pamant"

Parintele Iosif Gaita a fost inzestrat de Dumnezeu cu multi atalanti, avea darul vorbirii, predica liber si clar Cuvantul Lui Dumnezeu, canta melodios si ingrijit, iubiea copii si tinerii parohiei. Din anul 1990  si-a daruit timpul si scolii din Giroc unde a predat religia. Dumnezeu i-a daruit o familie frumoasa, amintindu-ne acuma si de doamna preoteasa invatatoarea Amalia Gaita care i-a fost alaturi in toata lucrarea pastorala. Pentru activitatea desfasurata parintele Iosif Gaita a fost rasplatit cu rangul de Iconom Stavrofor de catre Inaltpreasfintitul Parinte Nicolae Mitropolitul Banatului. Imi amintesc si acum emotia acelui moment zicea parintele:" Va multumesc Parinte Eugen si prin tine Parintelui Vicar Ionel Popescu pentru dragostea cu care a-ti mijlocit sa-mi oferiti aceasta distinctie bisericeasca. Crucea pe care am primit-o astazi,  o voi lasa cadou nepoatei mele Amalia Gaita , sa fie mandra de bunicul ei."

Pentru toate acestea, la trecerea celor 7 ani de vremelnica despartire, se cuvine ca ziua de 16.02.2019, sa fie o zi de rugaciune prin savarsirea Sfintei Liturghi si slujba parastasului, oficiate in Biserica Parohiei Giroc, rugandu-l pe Dumnezeu ca sufletul Parintelui Iosif Gaita  sa fie asezat acolo unde nu este durere nici intristare nici suspin ci viata fara de sfarsit, Amin! Vesnica lui pomenire din neam in neam.

Aveți o întrebare?